Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Widget HTML #1

[DOWNLOAD] "Zeflemeaua" by Tudor Bratescu # eBook PDF Kindle ePub Free

Zeflemeaua

📘 Read Now     📥 Download


eBook details

  • Title: Zeflemeaua
  • Author : Tudor Bratescu
  • Release Date : January 03, 2016
  • Genre: Fiction & Literature,Books,
  • Pages : * pages
  • Size : 1754 KB

Description

„Dacă de obicei omul vine la judecata istoriei, iată că aici, în romanul lui Tudor Brătescu, vine istoria la judecata omului. De fapt, vin istoriile. Cea mare, în care planeta e aprinsă de două războaie mondiale. Åži cea mică, desfăşurată în interbelicul românesc al patimilor politice, al complicaÅ£iilor de familie, al rosturilor ÅŸi prejudecăţilor obÅŸteÅŸti, al aspiraÅ£iilor ÅŸi deziluziilor. Medicul Gogu Slăvescu, protagonistul acestui roman-fluviu, trece de la fierberea frontului la siguranÅ£a relativă a unui cabinet privat ÅŸi apoi la conducerea unei primării de urbe mică. ViaÅ£a lui se desfăşoară în triunghiul Alexandria–BucureÅŸti–Văleni ÅŸi e un carusel de emoÅ£ii, surprize, regăsiri, decepÅ£ii, iubiri ÅŸi vinovăţii. Fanatic al igienei ÅŸi poreclit «Vespasian» în urma ambiÅ£iei de a construi o latrină pe linia frontului în Primul Război Mondial, medicul Slăvescu practică o filozofie a igienei infuzată de umor, înÅ£elepciune cotidiană ÅŸi înÅ£elegere a semenilor. E igiena trupului, dar ÅŸi a conÅŸtiinÅ£ei, chiar dacă în calea fiecăruia se ivesc cumpene, momente de slăbiciune sau răzgândiri. E igiena privitului atent în oglindă, a refuzului de a face compromisuri ÅŸi-a puterii de a te indigna când le fac alÅ£ii, fie ei carne din carnea ta. Gogu Slăvescu e un om cu alunecări ÅŸi rătăciri, cu ÅŸovăieli ÅŸi momente de furie, însă păstrează un înviorător nivel de autoexigenţă. ViaÅ£a lui e cheia care deschide uÅŸa unei cronici de familie placate pe dodecafonia (sau poate dodecacofonia) politică dintre războaie. E o cronică vie, pe rând dramatică ÅŸi spumoasă, în care apar personaje conturate cu mână de povestitor versat. O cronică pe care o citeÅŸti oftând sau clătinând din cap, cu lacrimă sau cu zâmbet, în funcÅ£ie de felul cum se joacă vântul prin trestiile gânditoare.“ (Radu PARASCHIVESCU)

„Se luminase, ÅŸi Slăvescu privea cu foame copacii ÅŸi spărturile albastre dintre norii întunecaÅ£i. Bănuia pe unde vine drumeagul ÅŸi pândea apariÅ£ia preotului. Apoi avu o străfulgerare care-l făcu să chicotească. Găsise ce avea să-i spună. ÃŽi va povesti de tatăl lui, care, pe patul de moarte, îi spusese că pe frate-său, Virgil, visase să-l facă popă. Dar după ce Dumnezeu îi luase copilul, se hotărâse să-l scoată pe Gogu doctor. Să-i apere pe oameni de Dumnezeu ÅŸi de dracu’. Fără deosebire.

Deodată zâmbetul condamnatului pieri. Taică-său fusese un naiv. Dumnezeu ÅŸi dracu’ se cuibăriseră în oameni, ÅŸi el nu putea face nimic ca să-i scape pe bieÅ£ii posedaÅ£i. «La dracu’ cu preotu’!» Nu era vreme să-ÅŸi plângă de milă ÅŸi nici să găsească justificări. Prefera să mai rătăcească în anii trecuÅ£i: auzea doar pocnetele sticlelor de ÅŸampanie ÅŸi ale focurilor de artificii.

O detunătură zdruncină grajdul, ÅŸi simÅ£i suflul trecând printre Å£ambre. Urmă îndată o altă explozie mai îndepărtată. Caporalul începu să strige ÅŸi doctorul se ghemui. Voia să fie lăsat cu sărbătorile lui trecute. Nici măcar nu încercă să-i potolească pe cei doi camarazi de temniţă care răcneau după ajutor. Se zbăteau ca niÅŸte sticleÅ£i în colivie, îngroziÅ£i că un obuz i-ar putea lipsi de plutonul de execuÅ£ie. Apoi caporalul împinse uÅŸiÅ£a Å£arcului ÅŸi soldatul îl urmă afară. Slăvescu îi privea prin crăpătură, aÅŸteptând să-i vadă seceraÅ£i de gloanÅ£e. Abia după ce fugarii dispărură, se ridică ÅŸi el. Se urni parcă neîncrezător spre ieÅŸire. Privi câmpul alb, trecu pragul, încremeni cu un zâmbet în colÅ£ul gurii. Rupse un Å£urÅ£ure ÅŸi-l ronţăi. O pisică cenuÅŸie îl privea dintre dărâmături. S-au cercetat îndelung, după care ea s-a apropiat mieunând ÅŸi i s-a frecat de picior.“


Free Download "Zeflemeaua" PDF ePub Kindle